vineri, 15 aprilie 2016

Telescopul din dotare

De cand  am inceput postarile in acest blog, postarile au fost la subiect cu un caracter oarecum impersonal, descrieri scurte ale obiectelor pozate, poze mai mult sau mai putin reusite si cateva detalii despre captura. Insa as putea scrie cat de importanta e astronomia pentru mine si cat de pasionat sunt. 


Pentru inceput petrec sub cerul liber aproximativ 50 de zile pe an. De multe ori raman toata noaptea treaz visand sub cerul instelat. Vara prefer sa merg "in transhumanta" de obicei pe varful Mutelui Mic sau Muntele Semenic, cele doua piscuri din "vecinatate" in general in toate noptile senine din perioada lunii noi. Acolo este paradisul astronomului amator: pasunea alpia moale este cea mai buna saltea si de multe ori am ramas hipnotizat de frumusetea cerului noptii.
Calea Lactee vizibila de la un orizont la altul, din pacate nu poate fi observata decat in locurile foarte izolate datorita poluarii luminoase, iar in Romania aceasta inseamna doar zona Carpatilor si in Delta.


In restul anului sunt in vecinatatea casei, de fapt 12 km de casa exact la limita la care conul de poluare luminoasa a Resitei se diminueaza. Aici Calea Lactee e inca vizibila pana la un unghi de 45 de grade deasupra orizontului.
Din cand in cand cu alti cativa astronomi, mai mult sau mai putin dedicati, petrec cateva zile /nopti la "Star-Party"-uri. Alteori o groaza de nebuni vin de la sute de kilometri distanta pentru a poza cerul noptii intr-un loc mai mult sau mai putin inspirat. Atunci poiana se umple de telescoape si noaptea o groaza de oameni vorbesc pe intuneric...
Pozele sunt facute de Sabin in 2014 la cea mai reusita dintre aceste party-uri la Lisa in apropierea orasului Fagaras.


Nebunia nu se opreste aici am o camera plina de telescoape si prin mana mi-au trecut de-a lungul timpului 5 monturi si 6 telescoape si 5 camere foto. O groaza de adaptoare de toate culorile... bine majoritatea negre, lasere verzi vizibile noapte pentru "pointing" si rosi pentru colimare, etc. Cele mai dragi imi sunt cele facute de mana mea; si nu sunt putine, ce mai sunt dedicat celei dea doua profesii zi si noapte.


Ultima poza este cu sistemul actual luneta Takahashi fsq85 EDX, luneta lui Sabin William Optics Megrez 90, ccd FLI ML8300, roata filtre Starlight Express si o montura ASA DDM60 Pro.

Salut


Niciun comentariu: